top of page

OVER COLLECTIEF VERLOF

Collectief Verlof is een jong Leuvens theatergezelschap

dat werd opgericht door Bart van der Heijden en Heleen Desmet.

Bart en Heleen zijn twee jonge speler-makers en volgden beiden de theateropleiding aan Luca School of Arts Leuven. Daar kregen ze de kans om elkaars werk te leren kennen. Na enkele projecten apart, volgden er enkele kortfilms waarbij ze samen op set stonden. Al snel werd duidelijk dat deze twee enthousiastelingen hun krachten moesten bundelen in een eigen collectief. Collectief Verlof was geboren!

Tekst staat centraal. Het vormt onze inspiratiebron, onze inhoud, ons vertrekpunt. Van daaruit bepalen we welke vorm geschikt is als voertuig om wat we willen vertellen tot bij de mensen te krijgen.

Met Collectief Verlof proberen we 'de kleine' mens en zijn (vaak onhandige) handelen te begrijpen.

"Een ode aan de ongemakkelijkheid!"

 

Hierbij onderzoeken we in welke mate we het eigenlijke conflict kunnen weglaten, zodat de voorstelling geen sensatiemoment wordt, maar liefst zoveel mogelijk vraagtekens oproept. Zonder een oordeel te vellen of onze personages te veroordelen, brengen we concrete, herkenbare situaties 'met een twist' die uitnodigen tot discussie. Hoe meer verhalen we leren kennen, hoe meer we ons kunnen verplaatsen in 'de ander', wat onontbeerlijk is voor het vergroten van empathie en misschien zelfs voor een menselijke samenleving. Want dat laatste, daar hebben we allemaal belang bij. Nu misschien nog meer dan ooit.

Verder zet het collectief ook in op het inspireren van anderen en proberen ze hun liefde voor het vak, hun enthousiasme en ervaringen door te geven via workshops, samenwerkingen met scholen, …

DSC_0283.JPG

(c) Justine Chemay

Bart van der Heijden

Heleen Desmet

bottom of page